Waarmee dragen?


Om te zorgen dat het dragen voor zowel het kind als de ouder aangenaam en verantwoord is, is het belangrijk dat een drager aan een aantal eisen voldoet.

Kenmerken van een ergonomische drager

-  Het kindje wordt rechtop gedragen
-  De drager is soepel en heeft een nauw aansluitend rugpand waardoor de natuurlijke bolling van de ruggengraat wordt ondersteund.
-  De benen worden van knieholte tot knieholte ondersteund waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen (spreid-hurkhouding)
-  De drager biedt voldoende neksteun aan kindjes die nog onvoldoende nekcontrole hebben
-  De drager is voor zowel het kind als de persoon die draagt ergonomisch en comfortabel. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over het lichaam van de drager (schouders en taille).

Er zijn talloze niet ergonomische dragers op de markt die niet voldoen aan de bovenstaande kenmerken. Maar waar draag je dan wel veilig en comfortabel in?

Soorten dragers

Rekbare doek, hiemee kun je op de buik dragen. Dit is met name geschikt voor jonge kindjes.
Geweven doek, hiermee kun je op verschillende manieren dragen op de buik, heup of rug.
Ringsling, dit is een doek met twee ringen waarmee je je kind op de heup draagt. Dit is met name makkelijk voor korte stukjes, bijvoorbeeld in en uit de auto of binnenshuis.
Mei tai, dit is een vierkante of bijna vierkante doek met banden vanuit elke hoek. De doek gaat om het kindje en met de banden bind je deze om. Er zijn meerdere dragers die lijken op het systeem van de mei tai zoals een podegi, hmong carrier, bei bei en obi.
Soft Structured Carriers (SSC’s), dit zijn voorgevormde dragers. Deze heb je met of zonder gespen en in heel veel verschillende vormen en maten.

Welke drager is geschikt voor mij?

Welke drager het meest geschikt is voor jou en je kind hangt af van veel verschillende factoren en is erg persoonsgebonden. Wat voor de één heerlijk draagt vindt de ander niets en andersom. Het is belangrijk voor jezelf af te vragen bij welk sort drager jij je prettig voelt, om vervolgens te onderzoeken welke dragers geschikt zijn bij welke leeftijd.
Een draagconsulent kan helpen met het aanleren van verschillende knopen, zowel bij pasgeboren kindjes als bij oudere kinderen maar ook bij het kiezen van een ergonomische drager.