Waarom dragen?

Na 9 maanden in je buik te hebben gezeten is je kindje nu klaar om de wereld te ontdekken. Waar eerst alle geluiden dof en zacht waren, het licht zeer gedempt binnen kwam en er te alle tijden naar de vraag om voeding geluisterd werd, is het nu wel even wennen. Het is fijn als hij of zij dat wennen mag doen in jouw nabijheid. De geborgenheid die je kindje had in de buik kun je vasthouden door te dragen.

Voordelen van dragen

Dragen heeft veel voordelen, zo bevordert het de hechting tussen ouder en kind, het is kalmerend en door de natuurlijke houding van je kindje te respecteren kunnen spieren en heupen zich optimaal ontwikkelen. Bij kindjes met bijvoorbeeld reflux of kramp werkt dragen verlichtend.
Er zitten ook praktische voordelen aan dragen. Je hebt je handen vrij waardoor je nog even iets in het huishouden kunt doen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan drukke winkels, naar de markt of met met het openbaar vervoer, wandelen op het strand of in het bos; als je draagt een stuk makkelijker dan met een wandelwagen.
Kinderen kunnen vanaf de eerste dag gedragen worden, maar dragen is niet alleen geschikt voor baby’s. Ook oudere kindjes kun je dragen met een doek of drager tot in de kleutertijd!